top of page

Vzw Spel en Socialisatie organiseert begeleide spel- en socialisatieklasjes voor honden. Alle honden zijn welkom, van pup tot senior en ongeacht ras of achtergrond. Op onze natuurlijke losloopweide in Lede willen we een plek creëren waar honden op een veilige manier voluit hond kunnen zijn en waar ze zich sociaal kunnen ontplooien tussen andere soortgenoten.

Als sociaal dier rondhangen met de baas en soortgenoten, vrij exploreren, snuffelen en scharrelen, lekker rennen en spelen, zwemmen en ploeteren, hondentaal verfijnen door te leren van stabiele soortgenoten, graven en rollen, speltechnieken beter onder de knie krijgen, als baasje de taal van uw hond beter kunnen lezen, enz. Dat is waar onze vzw naar streeft!

Onze expertise situeert zich vooral op hond-hond gebied. Wij zijn geen gehoorzaamheidsschool en werken eerder aanvullend met trainingstechnieken.

We vertrekken vanuit kracht van sociaal leren: andere stabiele honden zullen de hond begeleiden in het socialisatieproces. Zo kan bijv. een bange hond weer vertrouwen krijgen in andere honden, of kan een te heftige hond zich leren aanpassen aan een andere hond. De begeleiders zijn constant aanwezig om het proces te begeleiden en te sturen waar nodig. Zij zullen de context zo opzetten, dat de hond de kans krijgt om op zijn tempo zelf de juiste keuzes te leren maken.

Voordat we meerdere honden samen plaatsen, willen we ze elk apart goed leren kennen. Elke hond doorloopt eerst een intaketraject, waarin we de hond geleidelijk voorstellen aan andere honden. We maken een inschatting van het karakter, de sociale vaardigheden en de spelstijl van de hond en luisteren naar de doelstellingen die het baasje wil bereiken. Per hond stippelen we dan in samenspraak met de eigenaar een individueel groeitraject uit.

Een hond die geen al te grote moeilijkheden vertoont, kan gauw doorstromen naar een klasje. Afhankelijk van het karakter en de noden van de hond, kan dit gaan van een rustig klasje zijn waarin vooral gesnuffeld wordt, tot een heviger klasje waarin behoorlijk wat actie plaatsvindt.

Honden die het wat moeilijker hebben met andere honden, omdat zijn bijv. bang of te hevig zijn, worden stap voor stap begeleid in het proces.

We geven u als baasje de nodige tips en uitleg over de lichaamstaal en het gedrag van uw hond, zodat u ook handvaten meekrijgt om de hond in het dagelijks leven te begeleiden wanneer hij andere honden ontmoet.

We werken hoofdzakelijk vanuit een veilige en natuurlijke omgeving. Onze losloopweide in Lede is 8000m² groot en volledig omheind. Tussen de beboste schaduwrijke delen liggen enkele open zonnige stukken en er is een poel waar de honden naar hartenlust kunnen ploeteren. De kleine landschapselementen zijn zo ingericht, dat ze een faciliterende werking hebben op spel en het sociale proces tussen de honden.

Vzw Spel en Socialisatie is uniek in verschillende opzichten in de hondenwereld:

  • Onze begeleiders hebben een uitgebreide kennis en ervaring op hond-hond gebied en de interacties en relaties tussen honden onderling. Ons team deed jarenlange ervaring op in breed uiteenlopende contexten: asiel, hondenschool, opleidingscentrum voor assistentiehonden, enz.

  • Het terrein waarop we werken is 8000m² groot en is volledig omheind. We streven ernaar het terrein zo natuurlijk mogelijk te beheren, zodat het een plek vol ecologisch leven kan zijn.

  • We kunnen beroep doen op een 50-tal honden die we goed kennen om het socialisatieproces van andere honden te ondersteunen. Doordat we zulk een brede waaier van karakters en spelstijlen kunnen inzetten, kunnen we zeer gericht werken.

 

Sociaal contact aangaan met soortgenoten

Honden zijn sociale dieren. Het contact met soortgenoten kan veel positieve invloeden hebben op de fysieke en mentale ontwikkeling van een dier.

In de spelklasjes brengen we jou en jouw hond in contact met andere, zorgvuldig gekozen honden. Dat je hond een positief moment beleeft met andere honden en zich sociale omgangsvormen eigen maakt, staat voorop.

Bij de samenstelling van de groepjes houden we rekening met de individuele karakteristieken van elke hond: de leeftijd van de hond (kan van 8 weken leeftijd tot levenseinde), het niveau van vertrouwen in andere honden, de sociale vaardigheden van de hond, de spelstijl, wat de hond nog kan leren van andere honden, de doelen van het baasje, enz.

Op zijn tempo kan de hond kennis maken met de andere honden. De begeleiders zijn constant aanwezig om de interacties tussen de honden te managen.

Als je hond nog niet meteen klaar is om tijd in een groep met andere honden door te brengen, dan stellen wij in overleg met jou een individueel begeleidingstraject op.

 

 

Lekker hond zijn

We willen in de eerste plaats een plek  creëren waar je hond zich ten volle hond kan voelen. Lekker rollen in het zand of gras, pootje baden of ploeteren in de vijver, geuren achterna snuffelen, wat gras knabbelen,  kuilen graven... Activiteiten  waar een hond wel degelijk nood aan heeft, maar die niet altijd gepast of mogelijk zijn in context van alledag.

Vrij snuffelen en exploreren in een veilige, natuurlijke omgeving.

​Honden nemen de wereld hoofdzakelijk waar via hun neus. Als honden de kans krijgen, spenderen ze een groot deel van hun tijd met rondstruinen, exploreren en snuffelen. Een hond heeft dit exploreren nodig om zich goed in zijn vel te voelen.

Op onze natuurlijk ingerichte terreinen kan je hond naar hartenlust verkennen en zijn neus volgen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat hij te ver zal afdwalen: de terreinen zijn volledig omheind. Op zijn tempo kan je hond een brede waaier aan geuren ontdekken: geuren van andere honden en mensen, muisjes en molletjes in het gras, boomknoppen en kruiden en grassen...

Je hond beter leren lezen en begrijpen

Honden communiceren constant met ons en hun omgeving. De lichaamstaal van honden is complex en niet altijd makkelijk verstaanbaar voor ons als mens.

Tijdens de spelklasjes willen we jou als baasje de mogelijkheid geven om meer uitleg te vragen rond de lichaamstaal en het gedrag dat je hond op dat moment. Op die manier leer je de hond beter begrijpen en inschatten. 

Een fijne plek voor de honden, een open plek voor de mensen

Naast een fijne plek voor de honden, willen we ook een open plek zijn voor de mensen. Een plek waar mensen samen kunnen genieten van de honden, hun gekkigheden en hun groeiprocessen. Een plek waar mensen ervaringen kunnen delen en gelijkgezinden kunnen ontmoeten. Een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en zich welkom kunnen voelen.

bottom of page